Kalp simgesinin tarihi

Biraz da bu blog da aşk konuşalım. Bunun vakti gelmişti sevgili okurlar. Aşkı tanımlamak, aşkı anlatmak gibi bir amacım yok. Sizlere aşk temalı birkaç hikayeden söz edeceğim. Ama önce aşkın sembolü kalp simgesinin nereden geldiğini bilmemiz gerekiyor. 


KALP Ben on Twitter: "Dönerek inen merdivenin ince kısmından inmek ...
Her gün karşılaştığımız, birbirimize sayısız emojisini gönderdiğimiz evrensel romantik aşkın sembolü kalp simgesin nereden geldiğini bir kere bile merak etmişizdir. Ben de ettim. Neden kalbi bu şekilde resmediyoruz ki? Şimdi bu merakımızı sonlandırmanın vakti. 

Her hikaye gibi kalp simgesinin hikayesi de Antik Yunan'dan geçiyor. Ege bölgesininde yetişen silphium adlı bitki; baharat, afrodizyak, hastalık tedavisi hatta doğum kontrol amaçlı kullanılan çok önemli bir bitkiydi.

p-029.jpg
Silphium bitkisi

Birinci yüzyılda nesli tükense de tohumunun tasvirleri birçok kez resmedilmişti. Bu simgenin ilk kullanıldığı yer Antik Yunan parasıydı. Silphiumun tohumu Eros'un tasvirlerindeki nar meyvesini de andırdığından birçok kez aşkı tanımlamak için kullanılmış.

u-040.jpg
İlk Silphium Tasvirleri

Uzun yıllar aşkı bu meyveyle anlatan insanoğlu 1250'lerde ilk defa kalbin bugünkü şeklini resmetmiştir." Roman de la Poire" sevgiliye diz çökmüş aşığın elindeki kalp yine meyve olarak tanımlanmıştır ama kalp bu tasvirden sonra bugünkü şeklini alıp romantik bir simge haline gelmiştir. Orta Çağ'ın sonlarına doğru da fizikçi Guido da Vigevano, Aristotales'in kitaplarından bulduğu bugünkü organ olarak bildiğimiz kalbin de resmini çıkarıyor. Ve bu gerçek kalp tasviri, silphium olarak kullanılan kalple de örtüştüğü için kalp simgesi bugünkü anlam ve önemini kazanıyor. 

Roman de la Poire

Kalp organ olarak ilk keşfedildiğinde, tüm vücudun kalbe bağlı olduğu düşünülürmüş. Duygularımızı, düşüncelerimizi kalbimize göre yönlendirdiğimiz düşünüldüğü için kalbin bugünkü duygularla olan ilişkisi de tamamen bu inanıştan gelmektedir. Şuan her ne kadar bütün bunların beyin tarafından yönetildiğini bilsek de kalp ile duygular arasındaki bu bağlantıyı koparmak artık çok zor :) 

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Netflix'te mevcut İspanyolca diziler (DİZİ ÖNERİSİDİR) 👀

Capitoline Wolf (The Roman She-Wolf)

Hangi içkinin yanında hangi yiyecek tüketilmeli?