Antik Yunan'da Aşk Hikayeleri 2 - "Hades ve Persephone"

İkinci aşk hikayemiz olan Hades ve Persephone ile birlikteyiz. Bu hikayemizde tıpkı bir önceki hikayemiz gibi hem bir aşk hikayesini hem de zamanında Antik Yunan'da yaşayan insanlara göre mevsimlerin nasıl oluştuğunu öğrenmiş olacağız. O zaman geçelim hikayemize.

Hades, Baş Tanrı Zeus'un kardeşi ve yeraltı dünyasının hakimi, ölüm tanrısıdır. Yeraltından nadir zamanlarda çıkan Hades, Zeus ve bereket tanrısı Demeter'in kızları Persephone'a aşık olur ve Zeus'tan onu elde etmek için yardım ister. Bir plan yapan bu iki kardeş, Persephone'nun her zaman arkadaşları ile çiçek topladığı yere gider. Plan, yerde bir yarık açmaktır. Planı uygularlar ve Persephone, buraya düşer. Hades, onu düştüğü yerden kaçırarak yeraltı dünyasına götürür ve Persephone'u eşi yapar. 

Ölüm Tanrısı Hades ve Persephone'nin Kaçırılması

Persephone'ye bir nar ikram eden Hades artık Persephone'un burada kalışını garantilemiştir. Bilindiği üzere yer altında bir şey yeyip için hiç kimse bir daha dünyaya geri gelemez. 

Bereket Tanrısı olan annesi Demeter, her yerde kızını aramaktadır. Artık aramaktan ve kızını kaybetmenin üzüntüsünden dünyada çiçekler açmaz, bitkiler yetişmez bir hal alır. Kuraklık dönemleri başlar. Bu durumdan rahatsız olan Zeus ne yapsa da Demeter'in neşesini yerine getiremez. Güneş tanrısı Hellios, kızının durumunu Demeter'e söyler. Durumu öğrenen Demeter, kızını görebilmek için Hades'e yalvarır. Zor da olsa Hades, Persephone'un yılın altı ayını annesi ile yer yüzünde diğer altı ayının da yer altında onunla geçirmesine izin verir. Bu yüzdendir ki Persephone, dünyaya geldiğinde bizler altı ay bahar, o yer altına girdiğinde altı ay kış yaşarız. Demeter'in kızını görmesinin mutluluğu biz insanoğluna da bahar şeklinde yansımıştır. 

Demeter ve Persephone arşivleri - Özhan Öztürk Makaleleri

Yeraltı dünyası katı kuralları olan bir kere girdiğinizde çıkamayacağınız - ki bu zaten ölümün ta kendisi oluyor - bir yerdir. Kralı, kraliçesi, gardiyanları, nehirleri ile ele alınacak bambaşka bir dünyadır. Umarım bir başka yazımda sizlerle bu dünyayı da paylaşabilirim.

Bu hikayemizde ders ise mevsimlerin oluşması, doğum ve ölüm olarak nitelendirilir. Bir tutkulu aşk hikayesi dünyayı ne kadar da etkileyebiliyor değil mi? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Netflix'te mevcut İspanyolca diziler (DİZİ ÖNERİSİDİR) 👀

Capitoline Wolf (The Roman She-Wolf)

Hangi içkinin yanında hangi yiyecek tüketilmeli?