Yabancı diller neden kulağa hoş geliyor?

 Je T'aime, Te amo, Te quiero mucho... kulağa ne kadar da güzel geliyor değil mi? The Guardian'ın da aynı isimli yayınında tam da bundan bahsediyor. İlk başlarda yabancı dillerin sadece benim kulağıma bir hoş hatta çekici geldiğini düşünürdüm ama sanırım çoğumuz için bu böyle. Peki ama neden? 

Bunun bilinen bir bilimsel dayanağı yok. Yani yabancı diller aslında bilmeyene çekici gelir diye bir gerçek yok. Bunun arkasında tamamen psikolojik bir sempati var. Eğer bir milleti ya da bir insanı seviyorsanız onların konuşmasını da benimsiyorsunuz ve bu o dili size daha çekici hale getiriyor. Olayın özü kısacası bu olmakla beraber bu husus tarihten beri de süregelmekte. Güçlü devletlerin dilini öğrenmek her zaman önemli olmuştur ve insanlar tarihi sebepli birbirlerine yakın bulduğu milletlerin dilini öğremeye daha yakın olduğu bilinmektedir. Günümüzde çoğu zaman Fransızca aşk dili, İspanyolca müzik dili diye duyuyoruz. Kutsal Roma Kralı, Kral Charles V da bizim bugün varsaydığımız dillerin kulağa nasıl geldiğine dair ünlü bir sözü var.

"I speak Spanish to God, Italian to women, French to men and German to my horse."

– Charles V


Özetle sevgili okurlarım, bir dilin  çekici olma gibi bir özelliği yok, tamamen bize öyle geliyor. Sizin kulağınıza hangi diller nasıl geliyor peki? Benimle de paylaşırsanız sevinirim. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere. 👋

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Netflix'te mevcut İspanyolca diziler (DİZİ ÖNERİSİDİR) 👀

Capitoline Wolf (The Roman She-Wolf)

Hangi içkinin yanında hangi yiyecek tüketilmeli?