Odiseus'un eve dönüşü

 Bir önceki yazımda hafta sonu ziyaret ettiğim Foça'daki Siren kayalıklarından esinlenerek sizlere Odiseus'un eve dönüş yolculuğundan bahsetmiş oldum. Hazır başlamışken bu yolculuğu sonlandırmayalım mı? On yıl süren Truva savaşının ardından Odiseus'un evi olan İtheka'ya dönüşü tam on yıl sürmüştür. 20 yıl önce savaş için evden ayrılırken eşine geri dönemek umuduyla çıkan Odiseus, bu uzun ve zorlu yolculuktan sonra İtheka'ya ulaşır. Ulaşır fakat Odiseus artık her şeyi olan bir kraldan çok hiç bir şeyi olmayan bir Yunanlıdır. İtheka'da onu kimse tanımaz. Kendi sarayının yolunu tuttuğu sırada sarayın önünde kalabalıkla karşılaşır. Bu kalabalık, Penelope'nin eş adaylarıdır. Penelope, Truva savaşına neden olan Helen'in kuzenidir. Güzelliğini siz tahmin edin artık.

Odiseus'u beklerken Penelope

 İtheka'da kimse artık Odiseus'un yaşadığına inanmamaktadır. İtheka kralı olmak, Odiseus'un yerine geçmek için de bu sürede binlercesi Penelope için sıra olmuştur. Penelope ise Odiseus'un geri döneceğinden emindir. Sevgilisine olan inancı tamdır. Ne zaman geleceği belli olmasa da Odiseus bir gün gelicektir. Oğlu Telemachus bile babasının artık öldüğünü düşünmektedir. Odiseus sarayda olduğu sırada, Penelope'nin evlenmek için yıllardır bir duvak ördüğünü ve evlenmek için bu duvağın bitmesini beklediğini duyunca hayal kırıklığına uğrar. Sevgilisinin ona ihanet ettiğini düşünür. Sarayın hizmetlilerinden biri Odiseus'u tanır ve Penelope'nin o duvağı sadece zaman kazanmak için ördüğünü söyler. Kurnaz adamın bir o kadar da kurnaz eşi Penelope,yıllardır her gün bu duvağı örüp, her gece geri sökmektedir. Bu gerçeği sadece Odiseus öğrenmez. Bu konuşmalara Penelope'nin adayları da şahit olur. 

Odiseus'un şehre dönüşü 

Ertesi sabah tüm adaylar bu gerçeği öğrenir ve adayların canına tak eder. Adaylar isyan başlatırlar. Penelope artık birini seçmek zorundadır. Kalabalığın içinden Odiseus bir yarışma fikri ortaya atar ve: " Odiseus'un yayını kullanarak kim isabetli atış yaparsa o Penelope ile evlensin" der. Penelope ve Telemachus endişelidir çünkü içlerinde İteheka'nın en iyi okçuları vardır fakat kimse başarılı atış yapamaz. Ta ki Odiseus'da bir deneme yapana kadar. İsabetli atış ve onca yılın ardından iki sevgili buluşur. İşte aşk, sevgi galiba böyle bir şeydir arkadaşlar. Sadece onla olmak istemektir hep ve sonuna kadar. Diğer yazılarımda her Yunan mitinin bir dersi, öğüdü olduğunu söyledim bu hikayemizde ise çıkarılacak öğüt; zaman ve sabırdır. Zaman gerçekten her şeyin ilacı ve sabretmek büyük bir erdem. 

Kavuşma



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Netflix'te mevcut İspanyolca diziler (DİZİ ÖNERİSİDİR) 👀

Capitoline Wolf (The Roman She-Wolf)

Hangi içkinin yanında hangi yiyecek tüketilmeli?