Ege Denizi'nin İsminin Az Bilinen Hikayesi 🌊


Az ya da çok, çoğumuzun Yunan mitolojisine dair bildiği birkaç hikaye var. Mitoloji, mit diye adlandırdığımız olaylar bir zamanın gerçekleriydi. Yunan mitolojisi bilinen mitolojiler arasında en yaygın olanıydı. Antik Yunanda insanlar çoğu şeyi inandıkları bu mitlerle açıklardı. Aynı zamanda bu mitoloji antik Yunan dinin de temelini oluşturmaktaydı. Bu mitler; tanrıları, tanrıların hayatlarını, kahramanların yaşayışlarını, aşk hikayelerini konu edinen öğretileri içerirdi. 
Bugün sizlerle paylaşmak istediğim mit ise; Ege denizine isminin verilmesinde rolü olan,  kahraman Theseus'un hikayesi. 
theseus ile ilgili görsel sonucu
Theseus
Atena'da Theseus adında küçük bir çocuk vardı. Hareketli ve boyundan büyük işler yapmaya kalkan bu çocuğun başarısızlıkları arkadaşları tarafından alay konusu haline gelmiş ve Theseus bu konuda öfkelenmeye başlamıştı. Tüm bu başarısızlıklarının hep devam edeceğini kendini işe yaramaz ve zayıf biri olarak görmeye başladı.
Annesi ona, kaderinde büyük şeyler yazılı olduğuna ikna etmeye çalışsa da  onu buna ikna edemiyordu. Sonunda bir gün, yıllardır kendine sakladığı  gerçeği Theseus'a itiraf etti.  Theseus, Athena kralı Aegeus'un oğluydu.

Bu gerçeği öğrenen Theseus, kral olan babasının yanına gitmek ve onu görmek istedi ama bu istek o kadar da kolay değildi. Çünkü babasını öldürüp tahtına geçmek isteyen birçok düşmanı vardı ve eğer kralın bir oğlu olduğu öğrenilirse, bu Theseus'un ölümü olacaktı. Annesi, Theseus'a henüz babasının yanına gitmek için hazır olmadığını söyledi.Theseus ise bunun için can atan bir çocuktu ve ne zaman babasını görecek ve ona katılacak bu sorunun cevabını bilmek istiyordu.  Annesi onu babasının mirasına yani bu sorusunun cevabına götürdü.
Kral Aegeus, oğlu yeterince büyüyüp güçlendiğinde ona katılabilmesi için bir vasiyet bırakmıştı. Kendi kılıcını bir kayanın altına bırakan Kral Aegeus; oğlunun bu kayayı kaldırınca oğlunun kendini ispatlayacağını ancak o zaman kılıcı kuşanıp onu görmeye gelebileceğini söylemişti. 

Theseus bu vasiyeti öğrendikten sonra, kendini kayayı kaldırmaya adamış, büyük bir kararlılıkla vasiyeti yerine getirmek için çabalıyordu. Bu arada birçok zorlu görevler aşan, güçlenip kuvvetlenen Theseus, ne yapsa da kayayı kaldıramadı. Kayanın nasıl hareket edebileceğini bunun bir yolu olduğunu düşünmekteydi. Kayayı hareket ettirmeye çalıştığı bir gün kayanın gölgesinde bir ağaç dalı görür ve bu dalla kayanın kenarından baskı uygulayarak kayayı kaldırmayı başarır.

Greek Mythology Painting - Theseus Finding His Fathers Sword by Nicolas Poussin and Jean Lemaire

 Kılıcı kuşanan Theseus, Athena'ya doğru yola çıktı. Yolda türlü kahramanlıklarla adını duyuran Theseus Athena'ya ulaştığında babası Kral Aegeus korkunç bir kurban verme olayı için kurmak seçmekteydi. Theseus meraklı gözlerle etrafa bakıp olayı anlamak isterken bir yaşlı ona durumu açıkladı. Bu Crete (Girit) adasının kralı Kral Minos'un canavarı Minator için düzenlenen bir kurban olaydı. Minator yarı insan yarı hayvan bir yaratıktır. Kral Minos, Minatoru bir labirentte tutmaktadır. Kral Minos, Kral Aegeus'un savaş kazanmasına yardımcı olmuş, o günden her yıl itibarende 7 kız 7 erkek, Minatora haraç olarak istemekteydi. 

Theseus, bu görev için hazırdı ve gitmek için gönüllü oldu. Fakat gönüllü olan bu çocuğun kim olduğunu kimse bilmiyordu. Thesues, King Aegeus'a: "Ben Theseus, senin oğlunum." diyerek kılıcını gösterdi. Theseus, bu boğanın öldürülüp, bu çılgınlığa ve kötülüğe bir son verilmesi gerektiğini, Minatoru kendi öldürmek isteğini söyledi. Aegeus her ne kadar istemesede oğlunun Athena filosu ile Crete'ye gitmesine engel olamadı. Filodaki görevlilerden dönerken filo bayrakalarını eğer Thesus yaşıyorsa beyaz, eğer öldüyse siyah yapmalarını böylece oğlunun durumunu bilmek istedi. 

Theseus ve Atenalılar, Crete'ye ulaşır ve Kral Minos'un kızı onları karşıladı. Ariadne,
bütün bu olanların hiç adil olmağını söyleyen ve bu olayın bitmesini isteyen Crete adasındaki tek kişiydi  Theseus ve filo, labirente doğru ilerledi.  Labirentin kapısında Ariadne onları beklemekteydi. Ariadne ne kadar üzgün olduğunu onalarla paylaştı. O sırada Theseus, Ariadne'ye aşık oldu  ve içeriden sağ çıktığında onu Atena'ya götürüp onunla evleneceğini söyledi. Ariadne, Theseus'la birlikte Crete'den gitme fikrine kapıldı ve Theseus'a aşık oldu. Onu bu kötü yerden alıp götürebilcek biri olmuştu. Fakat, bu labirentin yapıldığı günden beri içinden sağ çıkan biri olmamıştı. Ariadne bir ip getirdi. İpin bir ucunu Theseus'a verir ve labirenbtin dışında Theseus'u bekledi.

Maître des Cassoni Campana, La leyenda cretense. Teseo y el Minotauro, 1500-1525
Maître des Cassoni Campana, La leyenda cretense. Teseo y el Minotauro, 1500-1525

(Bu tabloda Atena filosunun Crete'ye girişi ve Theseus'un labirentte Minatorla olan mücadelesi resmedilmiştir.) 
            İpin bir ucunu Theseus'a verdi ve bu sayede Theseus, Minatoru öldürdükten sonra ipi takip ederek çıkışı bulabilecekti. Theseus, Minator'u öldürmeyi başardı ve
Ariadne'nin verdiği ipi takip ederek çıkışı buldu çıktığında ise Ariadne uyuyordu. Vakit kaybetmeden adadan uzaklaşmak için Ariadne'yi labirentin girişinde bırakarak, Crete'yi terk etti.

Atena filosu, Atena'ya doğru yola koyuldu. Bu haracın bitmesine sevinen Atenalılar öylesine sevindi ki  Kral Aegeus'un isteği akıllarından çıkmıştı. Gemide bayram havası hakimdi. Ama yolunda olmayan bir şey vardı. Filonun bayrakları siyah bir şekilde Atena sularına yaklaşıyordu. Yüksek bir tepeden filonun gelişini izleyen Aegeus, siyah bayrakları gördü ve Theseus'un öldüğünü anladı. Oğluna bu kadar yaklaşan Aegeus, oğluna uzak kalmıştı. Bunun sebebi Crete'den yardım alarak Atena'yı bu harca bağlayan kendisiydi. Kral Aegeus, bu acıyı ve kederi kaldıramadı. Vicdan azabı ağırdı ve kendini denize bıraktı. 

theseus and aegeus ile ilgili görsel sonucu
 Aegean King and return of Theseus (Photoshop - 2012))

Kralları ölen Atenalılar, krallarının mezarı olan bu denize onun adını atfetmek istediler ve bu acı olay bugünkü Ege Denizi'ne (Aegean Sea) adını verdi.
Hikayeden çıkarılacak ders çoktur. Yazımın girişinde de söylediğim gibi Antik Yunan'da mitler, eğitici olma özelliğiyle bilinirdi. Size asıl anlatmak istediğimi aktarmak için hikayeyi kısa tutabildiğim kadar kısa tutmaya çalıştım. Biraz daha araştırıp, hikayenin verdiği öğütü öğrenebilir hatta araştırmalarınızı benimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Hikayemi okuduğunuz için teşekkür ederim.  🌊



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Netflix'te mevcut İspanyolca diziler (DİZİ ÖNERİSİDİR) 👀

Capitoline Wolf (The Roman She-Wolf)

Hangi içkinin yanında hangi yiyecek tüketilmeli?