Romanya Hakkında / About Romania



Geçen yıl bir değişim programı olan Erasmus+ ile Romanya'ya gittim. Gitmeden önce Romanya hakkında en ufak bir bilgim yoktu. Haritada yerini bile bilmiyordum. Vize çıkana kadar da gitmemeyi düşünüyordum. Ama kime söylsem mutlaka git diyordu. Büyük gün geldi çattı ve Romanya'ya gidildi. Ahhh Romanya! Belki birinci dünya ülkesi değilsin ama sen gönlümün birinci dünya ülkesisin! Romanya tarihi açıdan muhteşem bir doğu Avrupa ülkesi. Özellikle turistik gezi düşünüyorsanız gidip görmeniz gereken bir ülke. Yarı Karadeniz iklimine sahip ülkede orman, ağaç, ve bol miktarda yeşil alan var. Ağaçların gökyüzü kadar uzununu görebileceğiniz güzel bir doğaya sahip ülke. Tuna nehrinin de bir koluna ev sahipliği ediyor bu ülke. Bu nehrin oluşturduğu falez Avrupa'daki en uzun falez olarak kabul ediliyormuş. 





Ülkede doğanın yanı sıra yemek kültürü de var.  Tarihimizin bir kısmı ortak olduğundan yemeklerde Türk mutfağının kalıntılarını görebilirsiniz. Hatta kendileri bu yemekleri Türklerden aldıklarını söylüyorlar. Rumenler domuz eti, lahana ve hamur işlerini çok tercih ediyor yemek konusunda. Romanya'da aç kalmanız biraz zor. Her damak zevkine hitap eden yiyecekleri her restorantta ve markette kolaylıkla bulabilirsiniz. Covrigi (bizim simit), Ciorba(çorba), Mici(köfte) ve bilumum ağız tadınıza uygun yiyecekler olabilir. 





Rumen halkı çok sevecen, misafirperver bir halk. Romanya'da kaldığım bir yıl boyunca bu konuda hiç sıkıntı çekmedim. Eğlenmeyi ve yabancıları seviyorlar. Orta yaşlı ve yaşlı kesim biraz soğuk olsa da onu da iklime verelim. İklimi bir hayli soğuk ve sert. Hem kışı hem yazı görmiş bir İzmirli olarak bana soğuk gelmişti ama eğer soğuğa alışkınsanız (-15 derece kadar bir soğuk) sizi etkilemeyebilir. Romanya'da yapılacak şeyler ise size kalmış. Eğer turist olarak gidcekseniz ülkenin doğal ve tarihi güzellikleri ile öne çıkan şehirlerini mutlaka gezin derim. Romanya bu açıdan geçekten güzel bir ülke. Bucharest, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iaşi, Braşov ve Constance gidip görmeniz gereken şehirlerden.  Bran Castle, Peles Castle ve Corvin Castle da görmeniz gereken kaleler. Eğer benim gibi öğrenci veya bir iş için uzun süreli Romanya'da bulunucak iseniz size Romanya'nın keyfini çıkarmanızı öneririm. Bol bol arkadaş edinin, eğlenin, yemeklere gidin, tatillerinizde ülke içi seyehatlar yapın. Şimdiden kolay gelsin. 
...

Last year I went to Romania with the Erasmus+ program. I no have any little, tiny knowledge about Romania before I go. I even didn't know where it was on the map because I hadn't thought to go until my visa came. Romaniaaahh! You are not one of the first world countries but you are first world countries in my heart. Romania is one of the eastern Europe countries with a glorious history. If you want to do a historical trip, you go and see. Romania has half black sea region climate. You can see very tall trees, a lot of gardens and every tone of green in this beautiful country. One side of the Danube River is following in Romania. 

Danube Rİver / Galati 



The biggest cliff of the Danube River in Europe is standing in Romania. Besides its nature, Romania has good cuisine. Because of sharing the same history with Turks, some of the food came from Romania to Turkish cuisine. I recommended you to eat there; papanaşi, mici, covrigi. They have a delicious taste! You never feel hungry in there. 




me & food
Romanian people are so kind and hospitable. They like to host foreign people and learn from them. They like cultural attraction. I never had a problem with Romanians they are really lovely.  Elderly people are a little bit cold but I guess it is about the climate. I experienced winter and summer there. For me, the climate is a little bit cold. During winter you can see -15 degrees. If you want to visit Romania for a touristic reason I recommend the cities;  Bucharest, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iaşi, Braşov and  Constance to visit.  Bran Castle, Peles Castle and Corvin Castle are highly important things to see in Romania.  If you go to Romania to study or for a job, I recommend you to enjoy your moment there. Makes a friend, have dinner in Romanian restaurants, go out, make travels around the country. Have fun !!



a park 

a medieval town / Sighisoara

combination of fall



Bran Castle / Braşov

Palace of Parliament / Bucharest


Danube River


Cluj Napoca





Sİghişoara









































Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Netflix'te mevcut İspanyolca diziler (DİZİ ÖNERİSİDİR) 👀

Capitoline Wolf (The Roman She-Wolf)

Hangi içkinin yanında hangi yiyecek tüketilmeli?